Hop til hovedindholdet

UC SYD logo

Kursus i Mindfulness-baseret kognitiv terapi, Niveau 1(MBKT)


Dato og tid

Mandag d. 3. juni 2019 kl. 12:00 til 13:00

Tilmeldingsfrist

Mandag d. 3. juni 2019 kl. 12:00

Sted

Danhostel Esbjerg, Gl. Vardevej 80, 6700 Esbjerg Danhostel Esbjerg
Gl. Vardevej 80
6700 Esbjerg

Kursus i Mindfulness-baseret kognitiv terapi, Niveau 1(MBKT)


Arrangementsbeskrivelse



KURSUSBESKRIVELSE:

Mindfulness-baseret kognitiv terapi (MBKT) niveau 1

Hvad er Mindfulness-baseret kognitiv terapi (MBKT)?
MBKT er en af de nyere metoder inden for den kognitive tradition, og er genstand for omfattende forskning. Mindfulness benyttes ligeledes inden for DAT (Dialektisk adfærdsterapi), ACT og Compassion Focused Therapy.

Grundlæggende er MBKT en form for opmærksomhedstræning, hvor man opøver evnen til at være tilstede i nuet på en ikke vurderende måde.

Metoden, der er udviklet i USA og England, hviler på et videnskabeligt grundlag, og inddrager bl.a. forskellige former for meditation.

Som et eksempel på forskning kan nævnes en meta-analyse (Khoury et al, 2013, Clinical Psychology Review) med 209 studier og over 12.000 deltagere i alt, der viste, at mindfulnessbaseret terapi er effektivt over for forskellige psykologiske problemer, og særlig effektivt til reduktion af angst, depression og stress.

Sundhedsstyrelsen skriver i "Referenceprogram for unipolar depression hos voksne" 2007:
"Mindfulness-baseret kognitiv terapi i gruppe kombineret med sædvanlig behandling, kan anbefales til patienter, der aktuelt er remitterede, og som har haft mere end to depressioner."

Hvorfor kan det være en god ide at lære MBKT ?

Mange mennesker oplever, at de en stor del af tiden er optaget af tanker vedr. fortiden eller bekymrede tanker i forhold til fremtiden. Ofte vil der være knyttet ubehagelige følelser og kropslige fornemmelser til disse tanker. Når tankerne er et andet sted, end omkring det man gør lige nu, kan man tale om, at vi fungerer i en form for “automatpilot funktion”. 

Undersøgelser har vist, at der, når man er for meget i “automatpilot funktionen” kan opstå en tilbøjelighed til, at man bliver revet med af negative tanker og følelser. Herved øges risikoen for ruminering, som er en medvirkende faktor ved tilbagefald ved depressioner. Det, ikke at være tilstede i nuet, spiller ligeledes en central rolle i forhold til stress og angstproblemer.

 Formål med niveau 1 kurset:

  • At opnå grundig forståelse for principperne bag de evidensbaserede metoder.
  • At deltagerne får personlig erfaring med Mindfulness-baseret kognitiv terapi. Forskning viser, at dette har helt afgørende betydning, hvis deltagerne senere vil lære at træne andre.
  • Niveau 1 giver således IKKE adgang til at træne patienter i MBKT. Dette læres på niveau 2.

 Kursets opbygning:

På kurset arbejdes med Mindfulness-baseret kognitiv terapi. Dette vil ske gennem træning, erfaringsudveksling og i begrænset omfang teoretiske oplæg. Træningsdelen er meget vigtig, og det er afgørende, at man i kursusperioden afsætter tid til træning mellem kursusdagene.

Det skal understreges, at der er tale om et kursus og ikke en terapigruppe. Det betyder, at hovedformålet med deltagelsen er at lære metoden, og udveksle erfaringer i forbindelse med træningen og hjemmearbejdet. Der vil således ikke være mulighed for at arbejde terapeutisk med mere personlige problemstillinger.

 

Underviser:
Kurset vil blive ledet af psykolog Lene Iversen, der er godkendt specialist i psykoterapi og supervision på specialistniveau. Underviser har intensive kurser i Mindfulness-baseret kognitiv terapi, bl.a. hos professor Mark Williams, Oxford University og psykolog Ferris Urbanovsky, Center for Mindfulness USA. Her ud over bl.a. workshops ved Jon Kabat-Zinn, Center for mindfulness USA – samt egen erfaring i forhold til at praktisere mindfulness, anvendelse af metoden i forhold til forskellige målgrupper samt mange års erfaring i at undervise andre behandlere i Mindfulness-baseret kognitiv terapi. For yderligere information om underviseren henvises til: www.kognitivcenterfyn.dk.

  

Kriterier for optagelse på Kognitiv Mindfulness Meditation – niveau 1:

  1. 1. At man har en sundhedsfaglig/psykologisk eller pædagogisk grunduddannelse (f.eks. læge, sygeplejerske, fysioterapeut, pædagog, socialrådgiver).
  2. At man arbejder inden for div. behandlingsområder og har et både professionelt og personligt ønske om at få kendskab til Kognitiv Mindfulness Meditation.
  3. At man er indstillet på at afsætte 1 time til meditationstræning 5 af ugens dage mellem kursusgangene.

Deltagerantal:

Der kan maximalt være 16 deltagere. Tilmelding vil foregå efter først til mølle-princippet.

For at modtage kursusbevis, kræves 100 % fremøde.

Litteratur:

På kurset anvendes følgende grundbog:

Mindfulness-baseret kognitiv terapi mod depression af Zindel V. Segal, J. Mark G. Williams og John D. Teasdale, Hans Reitzels Forlag 2014.

Det er en forudsætning for deltagelse, at deltagerne har bogen.

 

Yderligere litteratur:

1: Bevidst nærvær – en vej ud af nedtrykthed. The Mindful Way, Mark Williams, Teasdale, Segal og Kabat-Zinn, Akademisk Forlag 2008
2: Lev med livets katastrofer af Jon Kabat-Zinn, Dansk Psykologisk Forlag 2012.
3. Mindfulness – en guide til at finde fred i en hektisk verden. Mark Williams og Danny Penman. Akademisk Forlag 2012.

Rammer:

Kurset forløber over i alt 4 kursusdage.

Dag 1 12/ 11 2019. kl. 13 - ca. 19 m spisning fra kl. 19.30  INTERNAT

Dag 2 13/11 2019 kl. 08 - 15  

Dag 3 11/12 2019 fra kl. 10 - 17

Dag 4 21/1 2020 fra kl. 10 - 17

 

Tilmelding

Tilmeldingsfrist: 3. juni 2019

Tilmelding er bindende.
Kort tid efter tilmeldingsfristens udløb, vil du modtage bekræftelse på kursusoptagelse og faktura på kursusgebyret.

 Kontakt:

Arrangør:

Underviser: Lene Iversen, Kognitiv Center Fyn, tlf. 29 27 03 09, li@kognitivcenterfyn.dk ,

 

 

 

 

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >