Indlæser
Dansk-tysk lærerkonference: Sprog i fremtiden
Dato og tid
Torsdag d. 14. november 2024 kl. 08:15 til 15:00
Tilmeldingsfrist
Torsdag d. 7. november 2024 kl. 23:55
Sted
Folkehjem,
Haderslevvej 7,
6200 Aabenraa
Folkehjem
Haderslevvej 7
6200 Aabenraa
Dansk-tysk lærerkonference: Sprog i fremtiden
Sprog i fremtiden
Kontakt mbch@ucsyd.dk ved forespørgsel om en plads
Program (hent hele programmet her )
08.15 - 09.00
Morgenmad og registering
09.00 - 09.30
Velkomst og fælles morgensang
09.30 - 10.30
Oplæg "Sproglærere i AI's tidsalder: overflødige elller vigtigere end nogensiden?"
v/Henriette Reiche
Årets første oplæg dykker ned i essensen af at være sproglærer:
Giver det stadig mening for elever at lære fremmedsprog, når den generative kunstige intelligens giver os så mange muligheder for at bruge og forstå andre sprog? Og hvis ja, hvilken rolle spiller sproglærerne så? Hvordan kan de opretholde elevernes motivation for at lære sprog eller endda styrke den ved hjælp af AI? Og hvor er grænserne? Hvad kan AI give til fremmedsprogsundervisningen, og hvad kan den ikke?
Henriette Reiche går i sin præsentation i dybden med disse spørgsmål og viser, hvordan AI også kan støtte den kulturelle dannelse i skolens fremmedsprogsundervisning.
Henriette Reiche er forskningsassistent på kandidatuddannelsen
i tysk som fremmedsprog (DaF) ved universitetet i Mainz. Hun underviser både face-to-face og online og har også erfaring som lærer i tysk som andetsprog (DaZ) i grundskolen. Som foredragsholder for Hueber Verlag afholder hun også webinarer og workshops om emnet kunstig intelligens i fremmedsprogsundervisningen, som hun også fokuserer på i sin forskning. Hun er redaktør af antologierne »Virtuelle und hybride Fremdsprachenlehre« (2023) og »Sprachförderung in DaZ« (2024).
10.30 - 10.45
Pause
10.45 - 12.00
Oplæg "Sprogundervisning med oversættelsesmaskiner og AI som makker og ikke "maker"
v/Astrid Hylager Lund og Henriette Bruun
Træd ind i fremtidens klasseværelse!
Mange elever er der allerede, og de bruger oversættelsesmaskiner og AI mere eller mindre hensigtsmæssigt. Det er vigtigt, at vi som sproglærere både sikrer elevernes kernefærdigheder og samtidig kvalificerer deres sproglige arbejde – både med og uden digitale hjælpemidler. Oplægget fokuserer på sprogdidaktiske kompetencer på alle klassetrin og foreslår nogle didaktiske principper, der går på to ben: På det ene ben er det færdighedstræning, og på det andet ben anvender og reflekterer de to oplægsholdere over brugen af oversættelsesmaskiner og AI. I oplægget vil der blive præsenteret konkret materiale og sørget for flere snakkebreaks, hvor der er plads til åben diskussion og refleksion. Tankerne skal efter frokost videreføres i de klassetrinsopdelte workshops/øverum, hvor der vil være plads til at lege med konkrete digitale redskaber og hvor deltagerne kan få støtte til at udarbejde en strategisk tilgang til sprogundervisningen.
Astrid Hylager Lund er lektor i tysk og historie på Himmelev Gymnasium i Roskilde og Henriette Bruun er lektor i fransk og dansk ved Aurehøj Gymnasium i Gentofte. Begge har erfaring med et flerårigt projekt (NCFF), mange skolebaserede workshops og egen undervisningserfaring om
oversættelsesmaskiner og AI.
12.00 - 13.00
Frokost
13.00 - 14.30
Workshops inkl. en kort pause til kaffe og kage
”Øverum”
I de klassetrinsopdelte øverum er det deltagerne selv, der bestemmer og bidrager til, hvad der skal arbejdes med. Her gives der rum til selvstændigt at afprøve nogle af de konkrete digitale værktøjer, som bliver præsenteret i
formiddagens oplæg. Øverummet kan også bruges til at udvikle og tilrettelægge konkrete undervisningsaktiviteter til de respektive målgrupper under hensyn af de forudsætninger, der gør sig gældende for den respektive
målgruppe. Øverummet giver også mulighed for, at deltagerne kan inspirere hinanden og udveksle erfaringer med inddragelsen af kunstig intelligens i deres egen sprogundervisning.
Deltagerne skal medbringe deres eget tekniske device og
være indstillet på at arbejde aktivt i workshopfasen.
Workshop 1:
AI og sprogundervisning fra 0. - 4./5. kl.
v/Sara Langer og Susanne Christiansen
Workshop 2:
AI og sprogundervisning fra 5./6. - 10. kl.
v/Adeline Raahauge Muntenjon og Kerstin Lehmann
Workshop 3:
AI og sprogundervisning fra 1. - 3. g
v/Ingwer Jensen og Jens Schemschat
14.30 - 15.00
Aktuelle tilbud og afslutning
Find vej til arrangementet
Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >
Kontaktinformation til arrangør
UC SYD - CFU v. Mai Borup Uhre
Tlf: +45 72665822
mbch@ucsyd.dk
Kontaktinformation til arrangør
UC SYD - CFU v. Mai Borup Uhre
Tlf: +45 72665822
mbch@ucsyd.dk