Hop til hovedindholdet

UC SYD logo

Praksis- og specialiseringsdag forår 2025


Dato og tid

Mandag d. 7. april 2025 kl. 09:30 til 14:00

Tilmeldingsfrist

Mandag d. 7. april 2025 kl. 09:00

Sted

Campus Kolding, Universitetsparken 2, 6000 Kolding Campus Kolding
Universitetsparken 2
6000 Kolding

Praksis- og specialiseringsdag forår 2025


Praksis- og specialiseringsdag forår 2025

 

Her skal du tilmelde dig pædagoguddannelsens praksis- og specialiserigsdag i Kolding.

 

Husk også at angive din specialisering, når du afslutter tilmeldingen!

 

På pædagoguddannelsen ved UC SYD ønsker vi at skabe endnu bedre sammenhænge mellem praksis og undervisning. Derfor giver vi plads til at dygtige praktikere kommer ind på campus og viser deres praksis frem for jer.

Sammen med praksis ønsker vi også at give jer det bredest mulige billede af den specialisering, I har valgt. Det ønsker vi både for at give jer gode muligheder for forstå specialiseringernes overlap, deres bredde og endelig for at inspirere jer ift. karrierevalg.

SL og BUPL har derfor hjulpet med at finde praksisser, der repræsenterer spændvidden i de tre specialiseringer.

I vil få mulighed for at møde pædagogiske praksisser, som er nye for jer på denne tværgående praksis- og specialiseringsdag. I vælger selv, hvilke workshops I vil deltage i. Beskrivelserne af hver workshop står i det detaljerede program, som du finder længere nede på siden.

I vil også få mulighed for at tale med studerende fra andre campusser i de workshops, I vælger, samt naturligvis i pauserne. 

 

Det overordnede program er:

Vi skal være på Campus Kolding, og der vil være fælles transport i bus fra og til jeres campus. I er også velkommen til selv at sørge for transporten, men vi vil sætte stor pris på, hvis dette er aftalt på forhånd med din underviser af hensyn til bestilling af pladser i bussen.

Her i tilmeldingslinket skal du vælge de fire workshops, du regner med, at du vil deltage i. Der er to workshoprunder, hvor du skal vælge to workshops til hver. Tilmeldingen er ikke bindende, så skulle du på dagen få lyst til at deltage i en anden workshop, end den du har valgt her i tilmeldingen, er det helt ok at gøre det. Du skal vælge lige præcis de fire worshops, du finder aller mest tiltalende.

 

Ca. kl. 7.45-8.15: Afgang fra Esberjg og Aabenraa med bus. Der vil være mere præcis information om tidspunkt på ITslearning i uge 14.

Kl. 9.30: Kort fælles velkomst med kaffe og lidt om forholdet mellem generalist og specialiseringspædagog.

Kl. 10.00 Første workshoprunde. Der er en kort pause mellem hver workshop.

Kl. 11.30: Frokostpause, hvor du vil få en sandwich og en sodavand

Kl. 12.10: Anden workshoprunde. Der er en kort pause mellem hver workshop.

Kl. 13.45: Fælles afslutning

Kl. 14.00: Afgang til Esbjerg og Aabenraa. Anslået hjemkomst vil komme på ITslearning i uge 14. 

 

På pædagoguddannelsens vegne

 

Jesper Wiese

Institutchef

 

Beskrivelser af workshops

 

Formiddag

Billund Kommune Legende tilgang til børns deltagelses-muligheder i dagtilbud

I Billund Kommune er det vigtigt, at børn og voksne leger sammen.
Børn skal have lige mulighed for at udvikle sig og lære igennem sjov og meningsfyldt leg.

Via en legende tilgang har vi i samarbejdet fokus på børns deltagelsesmuligheder. Alle børn skal kunne opleve suset og mestre at være aktivt deltagende i små og store fællesskaber.

Ved denne workshop vil du møde en specialpædagogiske vejleder, en daglig pædagogisk leder og en dagtilbudsleder fra Billund Kommunes dagtilbud, som på en legende og eksperimenterende måde vil invitere dig som studerende ind i vores legende univers.

 

Fjordskolen - En rejse i det pædagogiske arbejde på specialskole

På Fjordskolen arbejder vi med en bred målgruppe, som alle har brug for differentieret pædagogisk støtte. Fjordskolen har 230 elever med funktionsnedsættelser; bl.a. socioemotionelle udfordringer, autismespektrumforstyrrelser og generelle indlæringsvanskeligheder samt fysiske- og psykiske funktionsnedsættelser. Vi arbejder hen mod, at børnene står med de bedst mulige forudsætninger for at gå videre i livet som hele livsduelige mennesker efter endt skolegang. 

I denne workshop vil I blive klogere på det brede specialpædagogiske arbejde, der finder sted på en specialskole, hvor samarbejde på tværs af professioner er en forudsætning for elevernes udvikling og trivsel. Gennem casearbejde vil vi give jer et indblik i:

- hvordan man kan arbejde med en alsidig målgruppe

- differentierede pædagogiske tilgange

- værktøjer til det brede specialpædagogiske arbejde

 

Æblevej 2 Løgumgaard, Tønder kommune - Voksne med dobbelt diagnoser

 

Mærk et eller flere handicaps på egen krop: Vi vil lave små situationer fra hverdagen, hvor du får muligheden for, dels at få et inde-fra perspektiv på livet med dobbelt diagnoser eller et ud-fra perspektiv, hvor du som pædagog skal støtte og guide borgeren ud fra din faglige viden.

Hvad oplevede du, og hvilke tanker sat oplevelsen i gang?: Hvilke refleksioner satte de små hverdagssituationer i gang hos dig? Både i forhold til inde-fra og ude-fra perspektiverne.

Dobbeltdiagnoser i praksis: Kort oplæg om det pædagogisk arbejde omkring borgere med dobbeltdiagnoser, der måske modarbejder hinanden. Hvordan støttes en borger med autisme (der kræver struktur) og ADHD (der er impulsiv) til at lave det liv, borgeren ønsker

Pædagogens mange kommunikationsformer, samt vekselvirkningen imellem disse – på en enkelt arbejdsdag: Kort oplæg om eksempler på støtte systemer til kommunikation. Forskellige systemer fremvises.

Kort oplæg om hvordan pædagogen hele tiden skal tilpasse sin kommunikation efter borgerens behov.

 Case fra praksis. Denne drøftes i plenum: En case fra hverdagen gennemgås i fællesskab – drøftes med sidemanden – efterfølgende fælles refleksion i plenum.

Evaluering/afrunding: Har du oplevet noget under workshop som har gjort dig nysgerrig på vores fag? Er der noget der har afskrækket dig? Er der tanker eller spørgsmål, som du vil dele med dine studiekammerater eller os?

Om Æblevej 2: Tilbudet, som er under VSO (Voksen/Social området) i Tønder Kommune, indeholder lejligheder i et almennyttigt boligbyggeri, hvor borgerne visiteres efter §105 og tilbydes §85 støtte efter Lov om social service. Der er vågen nattevagt. Tilbuddet indeholder 12 lejligheder, som bebos af borgere med dobbeltdiagnoser, hvor af den ene – udover mental retardering – er autisme eller autisme lignende adfærd. Huset er opdelt i tre levegrupper. Borgerne er skærmet og begrænset eller ingen adgang i fællesarealer. Borgerne har begrænset socialt samvær med hinanden – der er ingen fællesaktiviter i huset. Flere af borgerne er 1-1 og en enkelt borger er 2-1.

 

Forebyggende familiebehandling Aabenraa Kommune - Ambulante tilbud til børn, unge og familier: Hvordan arbejder en familiebehandler

 

Familiebehandlingen ved Center for Familier, er Aabenraa Kommunes ambulante tilbud til børn, unge og deres familier, og spænder fra kontaktpersonsstøtte, praktisk pædagogisk støtte, misbrugsbehandling til familiebehandling. Metoderne der anvendes er mangfoldige og tilpasses individuelt til problemstilling og behov. Fælles for indsatserne er et mål om, at bringe børn og unge i større trivsel, samt en tilgang med en høj grad af inddragelse.

Beskrivelse af workshop: Hvordan hjælper vi børn til udvikling og øget trivsel? I CFF støttes børn, unge og familier som oplever mistrivsel, på mange forskellige måder. På denne workshop giver vi jer et indblik i det forskelligartede job som familiebehandler og bredden af vores målgruppe. I får mulighed for selv at snuse til metoden Sandplay, samt et indblik i, hvordan og hvorfor metoden anvendes med børn og unge.

 

Eftermiddag

 

Mød Louise & Mie fra Specialpædagogisk Team i Aabenraa Kommune

Er du nysgerrig på, hvordan du kan medskabe kvalitative lege- og læringsmiljøer, gode overgange og deltagelsesmuligheder for børn i dagtilbud?

Med specialpædagogisk viden og metode, kombineret med den almene pædagogiske praksis, samskaber vi den nødvendige pædagogik og det mindset, der understøtter trivsel, udvikling og læring i børnefællesskaberne.

Workshoppen vil tage udgangspunkt i vores teoretiske afsæt, som er Neuroaffektiv udviklingspsykologi, leg og NEST.

Vi præsenterer en case fra vores praksis, hvor vi med brug af vores dialog- og evauleringsredskaber sammen undersøger forskellige pædagogiske perspektiver og udarbejder nye handlemuligheder.

 

Ungdommens Hus Fredericia

Et ungdomskulturelt samlingssted med plads til og respekt for forskellighed gennem fællesskaber og aktiviteter dannes unge for, med og af hinanden.

Her skabes mulighed for kreativitet og læring, hvor engageret personale udfordrer, inspirerer og understøtter de unges udvikling.

Vi vil på dagen lave 3 cases, hvor I inddrages i hverdagens praksis og skal forholde jer til arbejdet med de unges fritid.

 

Center for Bostøtte og aflastning (CBA) - KROPSBANKO: et redskab til dialog om udviklingshæmmedes seksualitet

Jeg hedder Laila og er uddannet seksualvejleder i november 2024 og arbejder i CBA, som er 8 forskellige tilbud indenfor bostøtte og aflastning.

CBA har valgt at et af fokuspunkterne i 2024-2025 skal være seksualitet.

Seksualitet er mange ting og er ikke synonym med samleje, men er også følelser, grænser, hygiejne, nærhed osv. Det er vidt forskelligt, hvad vi skal støtte borgerne i, men alle har brug for seksualitet, da det er en af vores største basale behov.

Da seksualitet ikke fylder meget i skoleregi, er der mange borger med nedsat kognitiv funktion, der ikke ved ret meget om det. Det kan føre til selvskade, frustration og grænseoverskridende adfærd.

Til workshoppen laver jeg et lille oplæg med PowerPoint på 10-15 minutter om seksualitet, og hvorfor vi arbejder med det.

Jeg vil derefter fremvise et spil, kropsbanko, som jeg og tre andre studerende har udviklet. Det kan bruges som en metode og icebraker til at få snakket om kroppen, følelser, grænser og seksualitet. Vi kan måske nå at spille et spil?

Derudover vil jeg fremvise forskellige hjælpemidler. Til sidst vil der være tid til spørgsmål.

 

Opholdsstedet Forbrovej - Den Neuroaffektive tilgang til omsorgssvigtede børn og unge i praksis

 

Et oplæg v Rikke og Søren, ledere af Fonden Forbrovej (Et privat Børne- og ungehjem i samarbejde med KFUM’s Sociale arbejde)

Vi vil give jer en kort intro, til arbejdet med følelsesmæssigt skadede og traumatiserede børn og unge. Vi arbejder på Forbrovej med udgangspunkt i Susan Harts teorier om den Neuroaffektive udviklingspsykologi. 

-          Kort teoretisk intro bl.a. omkring kompasserne 

-          Neuroaffektiv øvelse

-          Hvordan hænger teori og praksis sammen? Dette med udgangspunkt i jeres spørgsmål som er opstået under oplægget, og det i ellers har gjort jer af tanker

Forbrovej er et socialpædagogisk Børne- og Ungehjem jf. Barnets Lov §43 stk. 3, med plads til 8 børn og unge i alderen 0-18 (23) år. Huset drives i samarbejde med KFUM’s Sociale Arbejde.

Forbrovej er er placeret i Vilslev, 8 km nord for Ribe, og er beliggende på en stor grund med gode udendørsmuligheder. Selve huset, der fremstår hjemligt, er fordelt på 2 etager, hvilket muliggør at beboergruppen opdeles i to mindre levegrupper med 4 børn/unge i hver. 

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >

Kontaktinformation til arrangør

UC SYD
Tlf: +45 72665082
nakr@ucsyd.dk

Kontaktinformation til arrangør

UC SYD
Tlf: +45 72665082
nakr@ucsyd.dk